Z czego można zrobić mus owocowy?
Mus owocowy to jeden z bardziej naturalnych produktów używanych w kuchni. Może posłużyć do wielu produktów, półproduktów, a także na śniadania, obiad i kolację.
Mus z owoców
Mus można zrobić z takich owoców, jakie są pod ręką, czyli jabłka, gruszki, banany czy maliny. Wiele zależy od tego na jakie owoce jest dany sezon, ponieważ o każdej porze roku będzie to inny mus owocowy. Niektóre owoce warto ze sobą pomieszać, ponieważ część z nich jest kwaśna, a część słodka. Do jego zrobienia potrzebny jest tylko cukier i odrobina wody, aby mus się nie przypalił. Zrobiony w domu jest smaczny, bez konserwantów i można go zjeść również na ciepło. Dzieciom podaje się do naleśników, gofrów, i tostów, a dorośli bardzo lubią desery i ciasta. Jeśli kupuje się mus owocowy szeroki wybór w sklepie, wtedy trzeba zwracać uwagę na skład. Powinien być jak najbardziej naturalny, aby bezpiecznie podawać go dzieciom i osobom starszym. Do wyboru są różne smaki takie jak jabłkowy, gruszkowy, malinowy, wiśniowy i truskawkowy.
Mus owocowy w kuchni
Mus owocowy jest często wykorzystywany w kuchni, szczególnie w restauracji i kawiarni. Wychodzą z niego pyszne ciasta owocowe, szczególnie zimą, gdy nie ma już sezonu na świeże owoce. Zaletą musu owocowego jest to, że można go długo przechowywać w spiżarni lub piwnicy, ponieważ po zrobieniu jest przekładany do słoika. W kuchni ma wiele zastosowań, najczęściej jako półprodukt do dań słodkich. Jednak można go też dodawać do dań z rybami, mięsem czy warzywami, jeśli ma w sobie dużo słodkości. Bardzo pożywny i smakowity do obiadów będzie mus porzeczkowy lub wiśniowy, które oprócz niezwykłego smaku mają odrobinę kwaśności. Natomiast mus jabłkowy jest najbardziej popularny i wykorzystuje się go praktycznie do wszystkiego. Najczęściej do naleśników, do przekładania ciast z kaszy manny, do sernika, jabłecznika, czy do placuszków na śniadanie. Warto latem zbierać owoce, aby na jesień robić z nich przetwory, w tym musy owocowe, które są bardzo pożywne i nie musza zawierać sztucznych barwników.